Taşınır Haczine İtiraz Dilekçesi Örneği

 

 

                        KAYSERİ NÖBETÇİ İCRA HUKUK MAHKEMESİ’NE

                                                                                    TEDBİR TALEPLİDİR.

İCRA DOSYA NO                     :2022/…

DAVACI/BORÇLU                   :Ad-Soyad       TC:

VEKİLİ                                         :Av. Recep GÜNGÖR & Av. Gazi KILIÇ & Av. Merve GÜRGÜR

DAVALI/BORÇLU                      :Ad-Soyad        TC:

VEKİLİ                                         :Av. …

KONU                                     : Müvekkile ait traktörü hukuka aykırı biçimde haczedilmesi hakkındadır.

AÇIKLAMALAR                                  :

            Müvekkile ait …… marka …… model traktör haczedilmiş olup bu haciz İ.İ.K 82/4 uyarınca kanuna aykırıdır. Şöyle ki:

            Müvekkil kendi ve aile bireylerinin geçimini çiftçilikte sağlamakta olup bu gelirinin dışında başka bir gelir kaynağı bulunmamakta olup haczedilen traktörden başka müvekkile ait başka bir traktörde bulunmamaktadır.

            Bulunduğumuz mevsim itibariyle ekim ve hasat zamanı yaklaşmakta olup müvekkilin mesleğinin devamlılığı açısından da traktörün müvekkile teslimi elzem derecede önemlidir

            İ.İ.K’nun 82/1-4. bendinde;  ” Borçlu çiftçi ise kendisinin ve ailesinin geçimi için zaruri olan arazi ve çift hayvanları ve nakil vasıtaları ve diğer eklenti ve ziraat aletlerinin…” haczedilemeyeceği açıktır.

            Günümüz koşullarında kara sabanla çiftçilik kalmamış olup tarımda verimlilik ve iş gücü, zamandan ve karda artış sağlayan traktörün çiftçilik için zorunlu bir ihtiyaç olduğu açıktır. İlgili emsal Yargıtay kararlarında beyanlarımızı doğrular niteliktedir.

            Yüksek mahkeme yerleşik içtihadını değiştirdiği kararında “İİK’nın 82/1.maddesinin 4.bendi ve 82/2. maddesine göre, “Borçlu çiftçi ise, kendisinin ve ailesinin geçimi için zaruri olan arazi, çift hayvanları, nakil vasıtaları, diğer eklenti ve ziraat aletleri….” haczedilemez. Borçlunun bu maddeden yararlanabilmesi için asıl mesleğinin çiftçilik olması ve bilfiil bu işi yapması gerekir. Anılan maddeye göre haczedilmemesi gereken taşınır ve taşınmaz malları ve miktarları tespit edilirken, borçlunun ve ailesinin geçimi için zorunlu olup olmadığı ile tarımsal faaliyetini sürdürebilmesi için gerekli olup olmadığı hususunun göz önünde tutulması gerekmektedir. Traktör de bir ziraat aletidir ve haczi konusunda da belirtilen bu ilke geçerlidir. Bu gün ülkemizde kara sabanla çiftçilik yapan çok az sayıda insan kalmıştır. Kara saban çağdaş bir tarım aleti olmadığı gibi hayvanlarla nakil yapılması da çağdaş bir yöntem değildir. Bu itibarla teknolojideki gelişmeler nedeniyle verimliliği, kaliteyi ve kârlılığı arttıran, ekonomik hayata artı değerler kazandıran makineler de çiftçilerimiz için bir ihtiyaçtır. İİK.’nun 82.maddesinin 2.fıkrası gereğince ekonomik hayatın sürekliliği, borçların bir an evvel ödenmesi, çiftçinin kendisinin ve ailesinin sağlık içinde yaşamlarını sürdürebilmesi, çiftçilik mesleğinin devamı için zorunlu, vazgeçilmez, çağın koşullarına uygun alet, edevat, makine ve benzer vasıtaların makul kıstaslar dahilinde haczedilmezlik kuralı kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle İİK.’nun 82/2.maddesi gereğince traktörün de çiftçiler için zorunlu nakil ve ziraat aleti olduğu ve haczedilmezlik kuralına göre değerlendirilmesi gerektiği konusunda Dairemizde yeniden oluşan görüş doğrultusunda içtihat değişikliğine gitmek gerekmiştir.” (12. Hukuk Dairesi 2013/36000 E., 2014/2228 K.)

            Bunun yanı sıra kişinin çiftçilikten haricen yan gelir elde etmek amacıyla başka bir işle uğraşmasında çiftçi sayılmasını engellemeyeceği ilgili Yargıtay kararlarıyla sabittir.

             Asıl uğraşısı çiftçilik olan borçlunun bu gelirin kendisi ve ailesinin hayatını idame ettirmesi için yeterli olmadığı durumda gelir sağlamak için başka işler de yapabilir bu durum kendisinin çiftçi sayılmasını engellemez”. (12. HD 20.09.2011 T.826/16085,) 

            Müvekkil bu yıl traktörüne gelen haciz nedeniyle tarım işine devam edememiş olup ailesinin ve kendi geçiminin idame etmekte zorlanmaktadır. Traktör üzerinde kurulan hukuka aykırı haczin kaldırılması ve müvekkile şerhsiz olarak teslim edilmesi gerekmektedir.

HUKUKİ SEBEPLER     : İ.İ.K 82/4,HMK ve diğer ilgili tüm mevzuat

HUKUKİ DELİLLER       : Tarım Müdürlüğü Kayıtları , Çiftçi Kayıt Sistemi Belgeleri, Tarım Kredi Kooperatifi üyelikleri,Ziraat Odası Kayıtları Takbis kayıtlarının  celbi, yemin keşif,bilirkişi,tanık,isticvap ve her türlü sair yasal delil

 

SONUÇ VE İSTEM       :

            1-) Traktör üzerinde yapılan haksız haczin ve trafikten men şerhinin kaldırılmasına

            2-)Müvekkile ait traktörün tarafına iade edilmesine karar verilmesini

            2-) Yargılama gideri ve vekalet ücretinin davalı tarafa yükletilmesini karar verilmesini saygılarımla sayın mahkemenizden talep ederim. 18.04.2022

                                                                        DAVACI BORÇLU VEKİLİ

                                             Av. Recep GÜNGÖR & Av. Gazi KILIÇ & Av. Merve GÜRGÜR