Önalım Dava Dilekçe Örneği

KAYSERİ NÖBETÇİ ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNE

                                                                                          İHTİYATİ TEDBİR TALEPLİDİR

DAVACI                      :

VEKİLİ                         :Av. Recep GÜNGÖR & Av. Gazi KILIÇ & Av. Merve GÜRGÜR

DAVALI                       :

KONU                         :Yasal önalım (şufa) hakkının kullanılması sebebiyle, mevcut tapunun  iptali  ve  müvekkil adına tescili ile ihtiyati tedbir talebimizden ibarettir.

AÇIKLAMALAR:

           1-)MÜVEKKİL, DAVA KONUSU TAŞINMAZIN PAYDAŞLARINDAN BİRİSİDİR

          Müvekkil’in babası … adına kayıtlı olan … adresindeki tarla … tarafından 27.10.2000 yılında biride müvekkil olan dört çocuğuna ¼ oranından tapuda devir ve tescil ettirilmiştir.(Ek-1 Tapu Senedi)

          Söz konusu taşınmaz üzerinde fiili taksim gerçekleştirilmemiş olup tarlanın hangi bölümünü kimin kullanacağı durumuyla ilgili taraflar arasında herhangi bir paylaşım yapılmamış ve her bir paydaşın belirli bir kısmı kullanması hususunda anlaşma da yapılmamıştır.

          2-DAVA KONUSU TAŞINMAZIN PAYDAŞLARINDAN …’NIN PAYINI DAVALIYA SATMASI İLE MÜVEKKİLİN ÖNALIM HAKKI DOĞMUŞTUR

          Dava konusu tarlanın ¼ oranında paylı maliki olan … tarafından 05.01.2021 tarihinde müvekkile haber verilmeksizin davalı …’ya satılmıştır.(Ek-2 Satış Belgesi)

          TMK madde 732/1’e göre;

         ’’Paylı mülkiyette bir paydaşın taşınmaz üzerindeki payını tamamen veya kısmen üçüncü kişiye satması hâlinde, diğer paydaşlar önalım hakkını kullanabilirler.’’

          İlgili kanun hükmünden de anlaşılacağı üzere paydaş … ‘nın payını davalıya satması ile müvekkilin önalım dava açma hakkı doğmuştur.

          Yargıtay 14. Hukuk Dairesi’nin 11.12.2018 tarih ve E. 2018/4238 K. 2018/8864 sayılı kararında: 

         “… Dava, önalım hakkına dayalı tapu iptali ve tescil istemine ilişkindir. Önalım hakkı paylı mülkiyet hükümlerine tabi taşınmazlarda payın üçüncü kişiye satılması halinde, diğer paydaşlara o payı öncelikle satın alma yetkisi veren bir haktır. Bu hak paylı mülkiyet ilişkisi kurulduğu anda doğar ve payın üçüncü kişiye satılması ile kullanılabilir hale gelir. Önalım hakkının kullanılmasıyla bu hakkı kullanan paydaş ile alıcı arasında kapsam ve şartları satıcı ile davalı arasında yapılan sözleşmenin aynı olan bir satım ilişkisi kurulmuş olur. Önalım bedeli tapuda gösterilen satış bedeli ile davalı tarafından ödenen harç ve masrafların toplamından ibarettir. …” denilmiştir.

        Yargıtay Kararında da görüldüğü üzere satış tarihi ile dava tarihi arasında uzunca bir süre geçmemesi halinde keşif ve değer tespiti yapılmasına gerek yoktur. Huzurdaki davada da görüleceği üzere, dava konusu payın satış tarihi ile dava tarihi arasında YALNIZCA 6 ALTI GÜN vardır. Geçen sürenin çok kısa olması sebebiyle bu süre içerisinde herhangi bir değer artışı olamayacağından keşif yapılmasına gerek olmadığı kanaatindeyiz.

 Gayrimenkulü aynı bedelle almaya hazır olan müvekkilimiz, kanuni önalım hakkını kullanmak istemektedir. Sayın Mahkemece süre verildiği takdirde, müvekkilimiz mahkemenin belirteceği hesaba satış bedelini ve satış masraflarını yatırmaya hazırdır.

Müvekkilimizi daha önceden devre dışı bırakan davalı ile payın eski sahibinin bu kez de bu payı bir başkasına devretmesinden endişe etmekteyiz. Bu nedenle mahkemenizin müvekkilimizin sonradan mağdur olmasını önlemek amacı gayrimenkuldeki davalıya ait payın üçüncü kişilere satışının önlenmesi bakımından, ihtiyati tedbir kararı verilmesini bu durumun mümkün olmaması halinde tapuya davalıdır şerhi işlenmesini talep etmekteyiz.

 

HUKUKİ NEDENLER               :TBK,TMK,HMK ve ilgili yasal mevzuat

HUKUKİ DELİLLER                  :Tapu senedi, satış belgesi, tanık, yemin, bilirkişi ve her türlü sair delil

SONUÇ VE İSTEM                   :

Yukarıda açıklanan nedenlerle; ve  mahkemenizce  re’sen  gözetilecek sair  sebeplerle,  satış   bedeli   ile  tapu  harç  ve  masraflarını  ödemeye  hazır olduğumuzdan talebimizin  kabulü  ile

1-      … adresinde bulunan taşınmazdaki davalıya ait payın İPTALİNE, müvekkil adına TESCİLİNE,

2-      Dava konusu taşınmazın üçüncü kişilere devrinin önlenmesini engellemek amacıyla tapudaki kaydına İHTİYATİ TEDBİR KONULMASINA, bu talebimizin kabul edilmemesi halinde tapuya DAVALIDIR ŞERHİ işlenmesine,

3-      Yargılama giderleri ve avukatlık ücretinin davalı tarafa yükletilmesine karar verilmesini talep ederiz.

                  

                                                                                                           Davacı Vekili

                                                                                Av. Recep GÜNGÖR & Av. Gazi KILIÇ

                                                                                              Av. Merve GÜRGÜR

EKLER:

1-Tapu senedi

2-Satış Belgesi

3-Onanmış vekaletname örneği