KASTEN YARALAMA SUÇU
Kasten yaralama,bilerek ve isteyerek başkasının vucuduna acı verilmesi veye sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına sebep olunmasıdır.
Kasten yaralama suçu, Türk Ceza Kanunu’nun Kişilere Karşı Suçlar kısmında Vücut Dokunulmazlığına Karşı Suçlar bölümünde, 86. maddesinde düzenlenmiştir. Kasten yaralama suçu, kişinin vücuduna acı veren veya sağlığının, algılama yeteneğinin bozulmasına neden olunmasıyla gerçekleşir. Kasten yaralama suçunun hukuki konusu ve korunmak istenilen hukuki değer vücut bütünlüğü,vücut tamlığıdır. Kişinin bilerek ve isteyerek yapmış olduğu hareketin neticesinde bir kimsenin vücuduna acı vererek sağlığının bozulmasına ve sağlığına zarar verilmesine neden olunması halinde kasten yaralama suçu meydana gelmiş olmaktadır.
1-Suçun maddi unsurları
a-Fail ve mağdur
Kasten yaralama suçunda herkes fail olabilir.Bu suç yalnızca insana karşı işlenebilir.Mağdurun insan olması koşuluyla bu suç herkese karşı işlenebilir.
Ancak önenmle belirtmek gerekir ki cenin ana rahminden ayrılıncaya kadar bu suçun mağduru olamaz.
b-Suçun maddi konusu
Suçun maddi konusunu canlı insan bedeni oluşturur.Canlı insan bedeninden anlaşılması gereken ölmüş kişilere karşı bu suç işlenemez.Ölmüş kişilere karşı gerçekleştirilen haraket ancak kişinin hatırasına hakaret suçunu (tck 130)oluşturabilir.
c-Eylem
Bu suçun eylem unsurunu vucuda acı ve ağrı veren.sağlığının bozulmasına,algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan bütün hareketler oluşturabilir.Örnek olarak tokat atmak,yumruk atmak,kafa atmak,kulaklarını çekmek,tırnaklamak,jiletlemek gibi çok çesitli hareketler.
d-Nitelikli unsurlar
Cezanın artırılmasını gerektiren nitelikli unsurlar
-suçun altsoya,üstsoya,eşe veya kardeşe karşı işlenmesi
-suçun beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye işlenmesi
-suçun kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle işlenmesi
-suçun kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle işlenmesi
-suçun silahla işlenmesi
e-Sonucu nedeniyle ağırlaşmış yaralama
TCK 87/1 de belirtilen durumlar
-eylemin mağdurun duyularından veya organlarından birinin işlevinin sürekli zayıflamasına neden olması
-eylemin mağdurun duyularından veya organlarından birinin işlevinin sürekli zayıflamasına neden olması
-eylemin mağdurun konuşmasında sürekli zorluğa neden olması
-eylemin mağdurun yüzünde sabit ize neden olması
-eylemin mağdurun yaşamını tehlikeye sokması
-eylemin gebe kadına karşı işlenip çocuğunun vaktinden önce doğmasına neden olması
TCK 87/2 de belirtilen durumlar
-Kasten yaralama suçu nedeniyle mağdurun iyileşme imkanı bulunmayan bir hastalığa ya da bitkisel hayata girmesi
-Kasten yaralama suçu ile mağdurun konuşmasında ya da çocuk yapma yeteneklerinin kaybolması
-Mağdurun duyularından veya organlarından birinin işlevinin yitirilmesine sebep olunması
-Kasten yaralamanın gebe bir kadına işlenerek çocuğun düşmesine sebep olması
-Mağdurun yüzünde süreklilik arz eden değişiklin ortaya çıkması
TCK 87/3 de belirtilen durumlar
-Kasten yaralamanın vücutta kemik kırılmasına veya çıkığına neden olması
TCK 87/4 de belirtilen durumlar
-Kasten yaralama sonucunda mağdurun ölmesi
2-Hukuka aykırılık unsuru
Kişinin kasten yaralama suçunda verebileceği rıza sınırlıdır.Örnek olarak kişi kendisine tokat atılmasına rıza gösterebilir,ancak hayati tehlike oluşturacak şekilde kendisinin yaralanmasına rıza gösteremez.Bu açıdan değerlendirildiğinde kişinin rızası sınırlı olmaktadır.
3-Manevi unsur
Kasten yaralama suçunun kanundaki yazılış biçiminden de anlaşılacağı üzere kasttır.Fail suçu meydan getirirken bilerek ve isteyerek hareket etmelidir.
4-Teşebbüs
Kasten yaralama suçunda teşebbüs mümkündür.Teşebbüsde suçun faili icra hareketlerine başlamış ancak sonuç failin elinde olmayan sebeplerle gerçekleşememektedir.Örnek olarak failin yaralamak amaçlı elindeki baltayı mağduru atmasına rağmen baltanın mağdura isabet etmeden önce yere düşmesinde olduğu gibi yaralama eyleminin gerçekleşememesidir.Fail sonucu istemesine rağmen yaralama eylemi teşebbüs aşamasında kalmaktadır.
5-İştirak
Kasten yaralama suçuna iştirak mümkündür.Suçun işlenmesinde aktif rol üstlenen herkes asli fail olarak sorumlu tutulur.Yardım eden ve azmettirenin sorumluluğu farklıdır.
6-İçtima
Kasten yaralama suçunda zincirleme suç hükümleri uygulanmaz.Gerçek içtima hükümleri uygulanır.Yani fail her bir eyleminden ayrı ayrı cezalandırılır.Zincirleme suç hükümleri uygulandığında failin cezası artırılarak verilmektedir.Ancak gerçek içtima hükümleri uygulandığında fail işlemiş olduğu her kasten yaralama suçu için ayrı ayrı ceza alacaktır.Örnek olarak farklı zamanlarda failin mağdura yönelik gerçekleştirdiği tokat atma eylemleri ayrı ayrı cezalandırılacaktır.Gerçek içtima uygulanması için eylemlerde hedefin tekliği ve zaman aralığının uzunluğu önemlidir.Yani failin mağdura yönelik gerçekleştirdiği seri yumruk darbeleri tek hareket sayılacak ve tek suçtan cezalandırılacaktır.
7-Muhakeme
Kasten yaralama suçunda kovuşturma re'sen yapılmaktadır.Yani mağdurun şikayetine bağlı olmayıp kolluk makamları tarafından kendiliğinden kovuşturma yapılacaktır.Ancak kasten yaralama suçunda istisna olarak tck 86/2 maddesinde de açıkça belirlendiği üzere kasten yaralamanın basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek ölçüde hafif olması durumunda şikayete tabi olacaktır.
Kasten yaralama suçu örnek Yargıtay kararları:
Yargıtay
1. Ceza Dairesi
Esas No:2014/5813/
Karar No:2015/17
K. Tarihi:
Ağır Ceza Mahkemesi
SUÇ : Kasten yaralama
Toplanan deliller karar yerinde incelenip, sanık ... mağdurlar ... ve .... kasten yaralama suçlarının sübutu kabul, oluşa ve soruşturma sonuçlarına uygun şekilde suçların niteliği tayin, mağdur ... kasten yaralama suçu açısından tahrike ve takdire, mağdur ... yönelik kasten yaralama suçu yönünden takdire ilişen cezayı azaltıcı sebeplerin derecesi ve niteliği takdir kılınmış, savunması inandırıcı gerekçelerle reddedilmiş, sanık .... hakkında mağdur ... kasten yaralama suçundan elde edilen delillerin hükümlülüğe yeter nitelik ve derecede bulunmadığı gerekçeleri gösterilerek mahkemece kabul ve takdir kılınmış, incelenen dosyaya göre verilen hükümlerde isabetsizlik görülmemiş olduğundan, sanık .... müdafiinin, .... yönelik kasten yaralama suçu açısından haksız tahrik bulunduğuna, meşru savunmaya vesaireye; katılan .... vekilinin suç niteliğine, sanık ... hakkında da mahkumiyet hükmü kurulması gerektiğine yönelen ve yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının
reddiyle, hükümlerin tebliğnamedeki düşünce gibi (ONANMASINA), 19/01/2015 gününde oybirliği ile karar verildi.
4. Ceza Dairesi 2015/5454 E., 2019/10098 K.
"İçtihat Metni"
4. Ceza Dairesi 2015/5454 E. , 2019/10098 K."İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Sulh Ceza Mahkemesi
SUÇLAR :Tehdit, Kasten Yaralama
HÜKÜMLER :Mahkumiyet
Yerel Mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:
Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede;
1-Sanığın aşamalarda, mağdura vurmadığını, mağdurda oluşan lezyonların mağdurun dışarıda başkalarıyla kavga etmesi nedeniyle oluşmuş olabileceğini beyan etmesi, tanığın da aşamalarda bu beyanı doğrulaması, mağdurun ise kovuşturma aşamasındaki ifadesinde sanığın kendisine vurmadığını beyan etmesi karşısında, sanığın mahkumiyetine yeterli kesin ve inandırıcı delil bulunmadığı gözetilmeden, yerinde görülmeyen gerekçeyle mahkumiyetine karar verilmesi,
2-Bir numaralı bozma nedenine uyulması halinde;
02/12/2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak aynı tarihte yürürlüğe giren 6763 sayılı Kanunun 34. maddesiyle değişik 5271 sayılı CMK'nın 253. maddesi ve maddeye eklenen fıkraya göre uzlaşma hükümleri yeniden düzenlenmiş ve sanığa isnat edilen TCK'nın 106/1. maddesi kapsamındaki tehdit suçunun uzlaştırma kapsamında bulunduğu anlaşılmış olmakla, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 2 ve 7. maddeleri de gözetilerek, uzlaştırma işlemi uygulanarak sonucuna göre sanığın hukuki durumunun bu kapsamda tekrar değerlendirilip belirlenmesinde zorunluluk bulunması,
3-Kabule göre de;
Mağdur ...'ın soruşturma aşamasında savcılıkta verdiği detaylı ifadesinde suça konu olaya ilişkin "Ortada hiç bir sebep yokken babam durduk yere beni dövmektedir, beni döverken "seni öldürürüm, döverim..." şeklinde tehdit içeren sözler söylemektedir" şeklinde beyanda bulunması ve sanığın tehdit sözlerini söyleyerek mağduru yaralamış olması karşısında; eylemin bir bütün halinde kasten yaralama suçunu oluşturup oluşturmayacağı değerlendirilmeden, eksik inceleme ve yetersiz gerekçe ile sanık hakkında tehdit suçundan da hüküm kurulması,
Kanuna aykırı ve sanık ...'ın temyiz nedenleri yerinde görüldüğünden HÜKÜMLERİN BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 29/05/2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Kasten yaralama suçunda haksız tahrik,meşru savunma(nefsi müdafaa),ve hukuka uygunluk nedenleri düşünüldüğünde gerçekten uzmanlık isteyen ve mutlaka profesyonel yardımı alınması gereken bir suçtur.Mutlaka bir profesyonelden yardım alınmasını öneririz.