Sigorta Tahkim Komisyonuna Başvuru Formu Dilekçe Örneği

SİGORTA TAHKİM KOMİSYONU MÜDÜRLÜĞÜ’NE

ALEYHİNE BAŞVURU YAPILAN

SİGORTA ŞİRKETİ                      :

BAŞVURAN                                                :

VEKİLİ                                            : Av. Recep GÜNGÖR& Av. Av. Gazi KILIÇ

POLİÇE NO                                   :

PLAKA NO                                     :

KONU                                               :  Müvekkilimize ait .................   plakalı araç ile ............ Sigorta A.Ş sigortalısı  ..............’ye ait ............... plakalı aracın karışmış olduğu trafik kazası nedeniyle uğramış olduğu maddi zararın tazmini için fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla başvuru yapılması istemine ilişkindir.

AÇIKLAMALAR                           :

1- Müvekkilimize ait .................  plakalı araç ile davalı sigorta şirketinin sigortalısı ........................ plakalı araç  arasında .................. tarihinde ..................ili ....................... ilçesinde maddi hasarlı trafik kazası gerçekleşmiştir. (EK -1) Maddi Hasarlı Trafik Kaza Tespit Tutanağına doğrultusunda tanzim edilen kusur raporuna (tramer) göre ......................... plakalı araç tam kusurlu bulunmuştur.

2- Kaza akabinde araçta  oluşan hasarın tâmiri, kusurlu şahsın sigorta ..................  Sigorta A.Ş tarafından sağlanmıştır. Araç bu kazadan ötürü değer kaybetmiş ve serviste kaldığı süre boyunca kullanılamamıştır. (EK -2) ............  Sigorta A.Ş ‘ye ........................tarihinde yapılan yazılı başvuruya rağmen, uğranılan zararın giderilmesine yönelik ilgili sigorta şirketince herhangi bir ödemede bulunulmamıştır. (EK-3)

3-Yargıtay’ın yerleşik içtihatları doğrultusunda, müvekkilimizin aracında kaza sonrası meydana gelen değer kaybının, kazada  tam kusurlu olan ....................  plakalı aracın sigortacısı .......... Sigorta  A.Ş tarafından mağdur tarafa ödenmesi gerekmektedir. Sigorta Eksperinin tanzim ettiği dilekçeye ekli ayrıntılı eksper raporuna göre aracımda oluşan değer kaybı .............TL olarak tespit edilmiştir. Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası Genel Şartlarına göre sigortacı sigortalısının 3.kişilere vermiş olduğu maddi ve bedeni zararlara karşı  teminat limitleri dahilinde kalmak kaydıyla, müştereken ve müteselsilen sorumlu bulunmaktadır. Buna göre müvekkilin aracında kaza neticesinde gerçekleşen değer kaybı  da müvekkilin aracında ekonomik yönden tespit edilebilir maddi bir zarar kalemi oluşturduğundan, sigorta şirketince bu zararın doğrudan tazmin edilmesi gerekmektedir. Ayrıca 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanununa göre Sigortacı, tazminatın veya bedel ödeme borcunun kapsamının belirlenmesi amacıyla yapılan makul giderleri, bunlar faydasız kalmış olsalar bile, ödemek zorundadır. Buna göre müvekkilin aracında oluşan değer kaybının tespiti için bilirkişiye başvurma zorunluluğu doğmuştur. İlgili sigorta şirketine yapılan yazılı ihtarata rağmen zararın tespiti ve tazmin edilmesi yönünde herhangi bir harekette bulunulmamıştır.  Yine Aynı yasanın 1429. Maddesine göre, Sigortacı, aksine sözleşme yoksa, sigorta ettirenin, sigortalının, lehtarın ve bunların hukuken fiillerinden sorumlu bulundukları kişilerin ihmallerinden kaynaklanan zararları tazmin ile yükümlüdür.

HUKUKİ NEDENLER                  : Trafik Sigortası Genel Şartları, 6102 S. K. m. 1426, 1427, 1429, 1409 6098 S. K. m. 49, 61. 2918 S. K. m. 85.

HUKUKİ DELİLLER                    :

1-Kaza Tespit Tutanağı

2-Aracın serviste kaldığına yönelik belge.

3-Sigorta şirketine …./…./…. tarihinde yapılan yazılı başvuru.

4-Araca dair poliçe ve bilirkişi incelemesi.

 

SONUÇ VE İSTEM                        : Yukarıda arz ve izah olunan sebeplerle;

Fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla ..................  plakalı araçta meydana gelen değer kaybı nedeniyle ................ TL’nin kaza tarihinden  karar tarihine kadar işleyecek olan,  Ticari Kredilere Uygulanan Avans Faizi ile birlikte tarafımıza ödenmesine, araçta meydana gelen değer kaybının tespiti için ödenen ......... TL Ekspertizlik Ücretinin Davalı Sigorta Şirketinden tahsiline, yargılama süresince ortaya çıkabilecek masrafların, gerekli ihtâratlar yapılmış olmasına rağmen zararın tespit ve tazmini için gerekli özeni göstermemiş bulunan davalı sigorta şirketinden talep edilmesine, yargılama giderleri ve velayet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini, müvekkilimiz adına saygıyla talep ederiz. …/ …/ …

EKLER                                            : 

1-Kaza Tespit Tutanağı

2-Aracın serviste kaldığına yönelik belge.

3-Sigorta şirketine …./…./…. tarihinde yapılan yazılı başvuru.

4-Araca dair poliçe

5-Bir adet onaylı vekaletname örneği.

                                                                                   BAŞVURAN VEKİLİ

                                                                 Av. Recep GÜNGÖR& Av. Gazi KILIÇ