İşçi Alacakları Dava Dilekçesi Örneği

NÖBETÇİ İŞ MAHKEMESİ’NE

DAVACI                       :

VEKİLİ                         :Av. Recep GÜNGÖR

DAVALI                       :

KONU                         :Bilirkişi raporundan sonra artırılmak ve fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla iş akdinin sigortalılık süresinin dolması neticesinde feshi sebebiyle  kıdem tazminatı ihbar alacağı ücret alacağı ve AGİ alacağının HMK nın 107. Maddesi uyarınca toplanacak delillere göre belirlenerek ve alacağın doğduğu tarihten itibaren hesaplanarak davalıdan en yüksek mevduat faiziyle [yasal faizden az olmamak üzere] birlikte tahsiline karar verilmesi ve alacaklının iyi niyetli olmaması sebebiyle teminatsız olarak davalının mal varlığına tedbir konulması talebinden ibarettir.

H.ESAS DEĞER                       :Fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla şimdilik 500 TL kıdem tazminatı 300 TL ihbar tazminatı 200 TL yıllık izin ücreti alacağı, 200 TL fazla mesai alacağı 100 TL resmi bayram ve genel tatil alacağı, 100 TL AGİ alacağı toplam 1.500 TL

AÇIKLAMALAR                       :          

Müvekkilim adına davalı ile 2018… sayılı arabuluculuk görüşmelerinden sonuç alınmamış ve davalı ile anlaşılamamış olup, bu davanın açılması zaruriyeti hasıl olmuştur.

1-Müvekkil 16 eylül 2009 tarihinde kayseri de yer alan … isimli iş yerinde işe başlamış ve ihtar tarihi olan 10.06.2019 tarihine kadar aralıksız olarak söz konusu iş yerinde çalışmıştır

Müvekkil işe başladığı tarihten sonra ki bir hastane randevusunda sigortasının olmadığını öğrenmiş şirket yetkililerine sigortasının yaptırılması için baskı yapmış ancak sonuç alamayınca bu durumu SGK ya şikayet etmiş söz konusu şikayet üzerine müvekkilin sigortası 03.02.2010 tarihinden itibaren başlamıştır.

Müvekkil işe giriş tarihinin 16.09.2009 olduğunu SGK yetkililerine maaş bordrosu olmadığı gerekçesiyle sigorta başlangıç tarihi 03.02.2010 olarak sistemlere işlenmiştir.

Müvekkilin işe başladığı tarihte söz konusu iş yeri … olarak davalının kardeşler .. ve .. tarafından işletilmiş ve müvekkilin SGK primleri de bu şirket tarafından yatırılmıştır

Ancak müvekkilin hiçbir surette haberi olmadan 31.07.2011 ve 22.03.2012 tarihlerinde kısa süreliğine işten çıkartılmış daha sonra yeniden aynı şirkette işe başlatılmış nihayet 09.06.2013 tarihinde işten çıkartılarak bir gün sonra 10.06.2013 tarihinde .. tarafından SGK primleri yatırılmaya başlanmış ve son SGK kayıtlarına göre haziran 2019 yılı dahil tüm sigorta primleri .. tarafından yatırılmıştır.

Müvekkil işe girdiği tarih olan 16.09.2009 tarihinden ihtar tarihi olan 10.06.2019 tarihine kadar yaklaşık 10 yıl boyunca kayseri terminali içerisinde yer alan .. çalışmış ve söz konusu .. da çalıştığı tarihler arasında patronları hep aynı kişiler olmuştur.

2-Müvekkilimin çalışma biçimi şöyledir; müvekkil söz konusu iş yerinde hem aşçılık hem de servis elemanlığını bir arada yapmıştır 10 yıl boyunca her gün sabah 08:00 de işe başlamış ara dinlenmesi yapmaksızın en erken akşam 20:00 da işi bırakmıştır müvekkilim yıl boyunca öğle yemeğini bile bir yandan iş yaparak ayak üstü yemiştir.

Bu çalışma biçimi,haftanın 7 günü ve resmi tatillerde de aynı şekilde sürmüş ve hiç yıllık izin kullanmamıştır bu çalışmaya rağmen müvekkilime,fazla mesai,resmi tatil,yıllık ücretli izin gibi yasal hakları ödenmediği gibi maaşı sık sık birkaç ayda bir ödenmiş ve müvekkil maaşını düzenli olarak alamadığı için günlük olarak maaş almaya başlamıştır.

3-Çalıştığı süre boyunca müvekkilim gerçekte çok daha fazla ücret almakta olduğu halde resmi kayıtlarda kazancı asgari ücret olarak gösterilmiştir bu kapsamda müvekkil fazla mesai alacağı ve diğer alacakları hariç günlük 110 TL ham maaş almıştır bu husus yargılama sürecinde ortaya çıkacaktır.

4-Müvekkil davalıya ait iş yerinde sabah saat 8:00 dan akşam 20:00 ,20:30 a kadar çalışmıştır yine hafta tatillerini de çalışarak geçirmiş  genel tatillerde ise dini bayramların  1. Günü hariç çalışmaya devam etmiştir müvekkil çalıştığı süre içerisinde yıllık ücretli izin hakkını da hiçbir şekilde kullanmamıştır.

5-iş akdini sigortalık süresini doldurarak fesheden müvekkile kıdem ve ihbar tazminatı hakları bugüne kadar ödenmediği gibi fazla çalışma ücreti hafta tatili genel tatil ücretleri ile yıllık ücretli izin hakkına ilişkin alacağı da bugüne kadar davalı işveren tarafından ödenmemiş bu sebeplerden ötürü iş bu davanın açılması gereği doğmuştur

HUKUKİ SEBEPLER     :İş kanunu, HMK ve sair ilgili tüm mevzuat hükümleri

HUKUKİ DELİLLER       :

1-müvekkile ait SGK ve işyeri şahsi dosyalarının celbi,(müvekkilin davalı işyerindeki çalışmalarının ve müvekkilin şikayetinin ispatı bakımından)

2-tanıklarımız(isimleri bilahare bildirilecektir.)(müvekkilin davalı iş yerinde çalışmasının aralıksız olduğunu fazla mesainin tespiti bakımından günlük çalışma sürelerinin,genel tatil ve yıllık izin sürelerindeki çalışmaların,yaptığı işin ve ücretinin ispatı bakımından)

3-müvekkilin yaptığı işe göre alabileceği ücretin ilgili kurumlardan araştırılması (müvekkilin alabileceği ücretin tespiti bakımından)

4-davalı şirkete ait ticari defterler

5-bilirkişi

6-Sgk hizmet dökümü,yemin keşif,isticvap ve sair her türlü yasal delil

7-tüik kazanç sorgulama sisteminden müvekkilin maaşının hesaplanması

NETİCE VE TALEP       :Yukarıda arz ve izah edilen ve mahkemece re’sen göz önüne alınacak sebeplerle ve fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla şimdilik

1-)500 TL kıdem tazminatı alacağının,300 TL ihbar tazminatı alacağının ve 200 TL yıllık izin ücreti alacağının,200 TL fazla mesai ücreti alacağının,100 tl resmi bayram ve genel tatil alacağının 100 TL hafta tatili alacağın,100 TL AGİ alacağının alacağın doğduğu tarihten itibaren işleyecek en yüksek banka mevduat faizi ile davalıdan tahsiline

2-)davalının iyi niyetli olmaması 10 YILLIK TAZMİNAT VE İŞÇİ ALACAKLARININ ciddi bir miktara takabül etmesi sebebiyle teminat aranmaksızın davalının mal varlığına tedbir konulmasına

3-)yargılama giderleri ile ücreti vekaletin davalıya tahmiline karar verilmesini saygılarımızla vekaleten arz ve talep ederiz.

Davacı Vekili

Av. Recep GÜNGÖR